divendres, 8 d’octubre del 2010

Carles Mundó: "Gent valenta per la cultura i la comunicació"

Des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, amb el conseller Tresserras al capdavant, hem pogut fer realitat un bon nombre de projectes i hem encarrilat objectius estratègics en l’àmbit de la cultura i la comunicació pels propers anys. La relació de fets és llarga, però en podem destacar alguns que donen una idea clara de les polítiques realitzades.
La Llei del cinema de Catalunya que ha impulsat ERC és una fita històrica, que estava pendent des de feia dècades. Ha de contribuir a superar la marginació que històricament ha patit la nostra llengua a les sales de cinema i ha de facilitar l’adaptació del sector a l’era digital. Justament, la digitalització de la cultura, la cultura en xarxa, ha estat un dels objectius estratègics per ubicar-nos al nou món. S’han desplegat accions i polítiques en aquest sentit com l’acord amb Google per digitalitzar desenes de milers de llibres, s’ha creat el portal culturcat.cat per posar a l’abast de tothom el coneixement dels nostres autors, el nostre patrimoni i les nostres expressions culturals; el mateix es farà amb la música a través del portal nostruk.cat.
Aquest mateix procés s’ha produït en l’àmbit de la televisió, liderant –conjuntament amb el Departament de Governació– l’encesa de la TDT a tot Catalunya. Aquest complicat procés ha conclòs amb un balança molt satisfactori que demostra la capacitat de gestió de la gent d’ERC quan es tracta de conduir processos complexos.
La internacionalització de la cultura és un altre dels reptes, on destaca la presència de la literatura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt. I, des de la visió d’un govern progressista ha estat una preocupació l’accés a la cultura en igualtat d’oportunitats a través d’una bona xarxa d’equpaments. En aquest àmbit s’ha elaborat el Pla d’Equipaments culturals de Catalunya, on es planifiquen teatres, biblioteques, arxius o sales polivalents per assegurar . Un bon exemple a destacar és que s’ha posat en funcionament una nova biblioteca cada dues setmanes.
En l’àmbit dels mitjans de comunicació, desmentint les veus apocalíptiques que donaven la ràdio i televisió públiques com a liquidades i al servei dels enemics de Catalunya cal dir que TV3 i Catalunya Ràdio són líders d’audiència al nostre país, apostant per la producció pròpia de continguts, amb canals temàtics de qualitat i amb una visió nacional que feia molts anys que enyoràvem. Programes com Adéu Espanya és ara quan s’han fet.
Treballar al servei del Govern de Catalunya ha estat, sens dubte, una experiència intensa i apassionant, conscients que teníem l’oportunitat d’executar polítiques reals, amb resultats concrets. Massa sovint, alguns dels nostres votants han assumit com a propis els legítims arguments de l’oposició per aigualir la feina feta des del Govern. Estic segur que amb la distància del temps sabrem valorar en la justa mesura la bona feina feta per ERC al Govern.  

*Carles Mundó és el Secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat

Esquerra Compleix porta a Joan Tardà i Oriol Junqueras

Aquesta és una setmana intensa de la campanya Esquerra Compleix, els diputats Laura Vilagrà i Miquel Carrillo, a més de Marc Sanglas, de l'executiva nacional, han estat a la comarca d'Osona per fer balanç de la feina feta per Esquerra.
Aquest divendres i dissabte, tindrem la presència dels diputats "exteriors" Joan Tardà i Oriol Junqueras, un ve de Madrid i l'altra de Brusel.les.
Tardà (bloc) serà a Roda de Ter, a la sala de cultura d'Unnim (Plaça Major, 13-15), a les 20.30, per parlar del paper d'Esquerra a Madrid, defensant els interessos nacionals i socials dels catalans, davant l'eterna tendència centrifugadora espanyola i del revisionisme de l'estat del benestar, a la baixa, de ZP i el PSOE. (agenda)
Per altra banda, l'eurodiputat Oriol Junqueras (bloc) serà a Tona, el dissabte, on visitarà la població i el Camp de les Lloses, on a les 12.00 farà una conferència sobre el procés cap a la independència que està encetant el poble català. Junqueras estarà acompanyat pel candidat a l'alcaldia de Tona, Josep Maria Giralt i pel diputat Freixanet (bloc). (agenda)

diumenge, 3 d’octubre del 2010

Oficina Jove d'Osona

"Punt 8 - Emancipació juvenil d’arrelament a la comarca"
Esquerra i JERC Osona, al 2007, van apostar per les polítiques d'emancipació juvenil i d'arrelament a la comarca, és adir, fer polítiques perquè el procés d'emancipació dels joves osonencs fos exitós i que no fos necessari haver de marxar de la comarca.
El dissabte 2 d'octubre, després de mesos de treball entre la delegació territorial de la Secretaria de Joventut, amb Jordi Casals (bloc) al capdavant, el Consell Comarcal i la regidoria de joventut de Vic, amb Gràcia Ferrer (bloc) com a regidora, es va inaugurar l'Oficina Jove d'Osona, amb la presència del Secretari de Joventut, Eugeni Villalbí (bloc), i el director de l'Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernàndez (bloc).
Aquesta oficina és un equipament de serveis a la joventut (informació juvenil, habitatge, treball, emprenedoria i salut) que forma part de la Xarxa Nacional per l'Emancipació Juvenil, format fins ara per 13 oficines i que en el futur ha de comptar amb 64.
Osona és una comarca que normalment ha treballat molt bé les polítiques de joventut des dels municipis, amb aquest equipament (que li cal sumar l'obertura de les Borses Joves d'Habitatge de Vic i Manlleu, la consolidació de la de la Mancomunitat de La Plana i els 22 Punts d'Informació Juvenil) es farà un salt qualitatiu reforçant les polítiques destinades als 27.000 joves de la comarca, a l'hora d'encarar els reptes dels nostres dies.